Stem en Imaginatie

Doel

Het gebruik van stem, zang en lied in coaching en therapie.

Doelgroep
Coaches, therapeuten, supervisoren en counselors.

Vanaf onze geboorte tot aan onze dood groeit de stem met ons mee. Lichaamsbouw, karakter, de klanken die we om ons heen horen, alle leuke en nare ervaringen die we hebben, dat alles beïnvloed en vormt onze stem. Stem is daarom heel karakteristiek en vertelt, als we goed luisteren, veel over hoe het met ons/de ander is.

Als coach en trainer gebruik je voortdurend je stem en kan het heel verstandig zijn die te ontwikkelen en vrij te maken, zodat je de stem  ‘coachend’ in kunt zetten. Anderzijds kan, wanneer je goed luistert, de klankkleur en het stemgebruik van de cliënt waar je mee werkt informatie geven die waardevol is bij het kiezen van de juiste ingang en werkwijze.

De weg van praten naar zingen

Werken met stem en zang spreekt het onbewuste aan en kan zo dieperliggende krachten aan het licht brengen en vrijmaken. De expressieve kracht van stem en zang zorgt ervoor dat het niet ‘zwaar’ wordt. Zo kun je op een speelse manier toch aan wezenlijke thema’s werken. Daarom is werken met stem, zang of een lied een eenvoudig maar krachtig middel om in te zetten in het proces van persoonlijke ontwikkeling. Dat geld zowel voor ‘vrije klanken’ als voor het lied. Het geeft een kanaal om te uiten wat belemmerend werkt en wekt de creatieve, expressieve vermogens in ons. Het inspireert en ondersteunt bij het inslaan van een nieuwe weg, bij het ontwikkelen van nieuw gedrag.

We zullen deze dag werken met de vragen: Hoe zet ik vanuit het coachthema de stap naar klank of zang? Hoe kan ik het lied, als klank-beeld gebruiken in het coachingsproces?

Vanuit dat licht komen aan bod o.a.:

 • Luisteroefening: om het gehoor en de waarneming aan te scherpen en om bewuster te worden van het gebruik van je stem.
 • Expressieve oefeningen: om de speelruimte met de eigen stem te vergroten.
 • Eenvoudige ademoefeningen, zingen is immers ademen.
 • Eenvoudige methodieken om te werken met stem, zang en lied.

En zullen we het plezier ervaren van samen zingen.

Leiding: Mariejan van Oort

Datum: zaterdag 9 juni 2018

Tijd: 10 tot 17 uur
Locatie: Weteringschans 74, 1017 XR Amsterdam

Kosten: € 145,-

Reductie

Deze module vormt onderdeel van de cyclus Expressieve werkvormen en Imaginatie in therapie en coaching. Indien de gehele cyclus gevolgd wordt is er 25% reduktie. De kosten zijn dan € 435,-.

Deze module is onderdeel van de Fase I van de leergang Imaginatie. Indien tegelijkertijd voor andere modules van de leergang wordt ingeschreven ontvangt men 10% korting op die andere modules.

Vrijstelling van BTW
De School voor Imaginatie is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs van de overheid. Hierdoor zijn de modules en cursus-activiteiten vrijgesteld van BTW

Enkele reacties van deelnemers aan de module:

 • Blij verrast met alle mogelijkheden die de stem geeft in coaching
 • Ik vond het een topdag waarin ik veel heb geleerd over het toepassen van de stem en zelf verder ben gekomen in het “bevrijden” van mijn stem
 • In een rustige sfeer werd er zorgvuldig ingespeeld op de groep, Mariejan deed het fantastisch

Inschrijven

Inschrijven voor deze module doet u door ons een email te sturen met uw naam, adres, email en telefoongegevens: office@imaginatie.nl

Annulering:
Klik hier voor het Reglement voorwaarden en procedures.

Steunfonds:
Minder-draagkrachtigen kunnen een beroep doen op het Steunfonds. Een aanvraag hiertoe dient bij de aanmelding voorafgaande aan de module gedaan te worden.

Course Information
 • Timings:
  9 juni 2018
  10 - 17 uur

Related Courses