Essenties van imaginatie voor persoonlijke ontwikkeling en therapie

Jacob's gevecht met de engel. Rembrandt 1659.440x520px.144dpi

Jacob’s dromerige gevecht-ontmoeting met de engel (Rembrandt van Rhijn, 1659)

Lees het volledige artikel De drie stadia van imaginatie, met illustraties

English translation: The Three Stages of Imagery

Lezing-workshop Essentie van imaginatie op zaterdag 8 september 2018 in Amsterdam

Het eerste stadium van imaginatie

Imaginatie begint met de ontdekking dat innerlijke beelden een grote impact hebben. Het zijn met name onze onbewuste zelfbeelden èn het beeld dat we van de wereld hebben, die voortdurend onze gevoelens en gedrag beïnvloeden. Te zien wat er zich allemaal in je afspeelt is vaak een grote ontdekking, soms zelfs schokkend. Het is de eerste stap in het proces met imaginatie.

Het tweede stadium van imaginatie

Dat er invloed op de beelden uit geoefend kan worden en dat je in de innerlijke beeldenwereld kunt handelen, aanpassen en zelfs transformeren is het volgende stadium. Het is het terrein waarop de meeste therapie en coaching zich afspeelt. Het terrein waar je leert te navigeren in de enorme arena van bewuste en onbewuste zelfbeelden, drijfveren en potentiële talenten. Het terrein waar ware autonomie ontwikkeld wordt. Imaginatie biedt daar vele technieken voor.

Het derde stadium van imaginatie

Dat je mogelijk zelf de schepper van je innerlijke wereld bent en daarmee van je gevoelens, je gedrag, je leven en de ervaren buitenwereld, is een goed bewaard geheim. Een oud geheim dat hedentendage ook door sommige beroemde neuropsychologen wordt omarmd. Zo meent V.S. Ramachandran dat we voortdurend hallucineren als we naar de wereld kijken (The Tell-Tale Brain, Unlocking the Mystery of Human Nature; 2010, p. 229). De ‘binnenwereld’ van gevoelens, overtuigingen, complexen en zelfbeelden bepalen feitelijk de beleving van de ‘buitenwereld’ en dat in vergaande mate.

Imaginatie in coaching en therapie

Het is de rol van de imaginatie-coach en imaginatie-therapeut om de cliënt te helpen capabele eigenaar te worden van het eigen proces, eigenaar te worden van alles wat er in hem of haar zit aan emoties, psychische delen, beelden, neigingen, overtuigingen, energieën, etcetera.
Een capabele eigenaar neemt zijn eigendom serieus, doet er mee wat nodig is, en wordt zorgverlener, onderhoudsmedewerker, coördinator, schepper, bouwer, ontwikkelaar van zichzelf.

Lees het volledige artikel De drie stadia van imaginatie, met illustraties