Het helende veld en de attitude van de professional

Het helende veld en de attitude van de professional

In ieder van ons is er een potentieel krachtenveld van vitaliteit, creativiteit en groei.
Dit innerlijke krachtenveld is onze natuurlijke oorsprong en is te vergelijken met de wortels en stam van een boom waaruit takken, bladeren, bloemen en vruchten blijven groeien als ze de kans krijgen. Er zijn echter meestal oude gedragspatronen of blokkades die de stroom van vitale energieën tegenhouden of bemoeilijken en die dienen opgeruimd of omgevormd te worden.

Het innerlijke krachtenveld betreden, daar waar zich onze diepste drijfveren, verlangens, potentiele talenten, maar ook onze complexen en trauma’s bevinden, vereist ik-sterkte*, overgave en motivatie. De specifieke voorwaarden ervoor zijn:
– dat de persoon zich in voldoende mate op zijn gemak en veilig voelt om het contact aan te vatten;
– dat de persoon open staat voor onverwachte en ongekende innerlijke sensaties;
– dat de persoon gemotiveerd is om een veranderingsproces aan te gaan.

Attitude van de professional

Voor de professional betekent bovenstaande dat die grote aandacht dient te schenken aan het welkom heten van een cliënt en die helpen zich veilig en in een voldoende mate ontspannen en vertrouwd te gaan voelen, want dan kunnen de innerlijke bronnen beschikbaar komen. De cliënt gaat immers met imaginatie per definitie een nieuw proces aan, een proces waarin nieuwe of onbekende krachten zich zullen melden en dat roept per definitie ongemak op want cliënt begeeft zich immers op nieuw terrein.

Imaginatie, zoals alle psychologische interventies, vereist een niet-oordelende, open geest, zowel van de persoon zelf die het ondergaat als van de professional die begeleidt.
Om een cliënt te begeleiden met imaginatie moet je natuurlijk de verschillende technieken beheersen, maar bovenal moet je met voldoende mate in je eigen innerlijke wereld kunnen navigeren en ermee kunnen dealen. Want elk beeld en sensatie waar een cliënt contact mee maakt, roept beelden en sensaties op in de innerlijke wereld van jezelf en zal je begeleiding tenderen te beïnvloeden. Daarom is het faciliteren van imaginatie bij een cliënt ook een continu proces bij jezelf, een echt duaal beeldproces.

* Ik-sterkte is het vermogen om adequaat om te gaan met situaties, belevingen en sensaties in de binnenwereld én de buitenwereld.

Jan Taal, juni 2023

 

Meer blogs