Het krokodillenverhaal

Caroline nam deel aan een workshop met de Verbeeldingstoolkit[1]. Eén van de oefeningen in de workshop was met de symboolkaarten[2]. De deelnemers werden uitgenodigd om de serie symboolkaarten te bekijken en er ééntje uit te kiezen, ééntje die iets in zich heeft voor wat je nodig hebt of wilt ontwikkelen. Caroline koos voor ‘de durf’ die ze nodig heeft de kaart met een krokodil, hierboven afgebeeld.

Caroline vertelt over haar ervaringen.

Mijn crisis: ik zat in een identiteitscrisis. Ik werkte al vele jaren als coach/therapeut en voelde dat ik een andere weg wou inslaan, maar wist niet welke. Ik wist het eigenlijk wel, maar durfde ze niet in te slaan. Verlamd van angst bleef ik aan de rand van het zwembad staan.

De workshopleider suggereerde om een symboolkaart te trekken voor wat je nodig had. Ik koos de symboolkaart met de krokodil.

Daarna werd ik uitgenodigd om me op de krokodil te concentreren en, nadat ik mijn ogen gesloten had, af te wachten hoe het beeld zich ontwikkelde. De krokodil dook direct in het water in mijn verbeelding.

Ik maakte er een tekening van.

 

De workshopleider stelde voor om te voelen hoe het is om de krokodil te zijn. Word de krokodil, zei hij.

Ik voelde hoe fijn is om als krokodil in het water te zijn, hoe natuurlijk dit water voor me is en hoe erg ik het water had gemist. Ik had zolang aan de kant van het water gestaan waardoor ik bijna uitgedroogd was. Op dat moment besefte ik: als ik de weg insla van schijf- en beeldtherapeute dan ga ik me thuisvoelen als een krokodil in het water.

De workshopleider hielp me ook met het concretiseren: is er een actie waardoor jij in het water zou springen. Ik wist meteen zo’n actie. Hij liet me een concreet moment van de week uitkiezen waar ik die actie realiteit zou laten worden.

Hij raadde me ook aan om contact te houden met de tekening.

Ik zette de tekening thuis goed in het zicht.

De volgende dag droomde ik van de krokodil . . .

 

Ik  droomde van de krokodil. Hoe heerlijk het is om in het water te zwemmen en alle vissen te zien. Ik maakte deze tekening.

 

De volgende dag kwam er op een onbewaakt moment dit beeld in mijn gedachten. Ik voelde hoe mijn krokodil vree met een andere krokodil. En hoeveel plezier ze hadden om het waterbed. Het was de eerste keer dat ik me zo aards voelde. Ik voelde hoe de krokodil heel dicht bij de grond woont, hij sleept er zijn hele lijf over. Het vrijen stond voor mij symbool voor het me met de mannelijke daadkracht te verbinden. Op één of andere manier was het een stimulans om mezelf in de wereld te zetten, me te ‘materialiseren’.

De komende dagen werkte ik mijn actie concreet uit. Ik zou een uitnodiging schrijven voor een workshop en die vloeide gewoon uit mijn pen. Met een oerkracht.

 

Een paar dagen later, verscheen dit beeld in mijn netvlies. Ik had nood aan verbinding, ik wou andere krokodillen opzoeken. Over de woestijn lopen, die droge vlakte was geen optie. Dan zou de krokodil uitdrogen. In mijn verbeelding bouwde ik onderaardse gangen naar de andere krokodillen. Ik voelde mijn behoefte om me te verbinden met andere schijf- en beeldtherapeuten. Ik was veel te lang op mijn eiland geweest.

Na de tekening besloot om contact op te nemen met een paar mensen waar ik me verbonden mee voel.

Ik zag toen voor mijn ogen een gans netwerk van krokodillen die met elkaar verbonden zijn via ondergrondse gangen. Op een of andere manier voelde ik me gedragen. Van dit beeld heb ik geen tekening gemaakt.

Ik voelde dat er door te werken met één symboolkaart heel veel in mijn onderbewuste is gebeurd. Ik heb daarna veel eigen dingen in de wereld gezet met veel minder angst. Die krokodil gaf me vertrouwen, het was alsof ze me hielp om op een dieper niveau mezelf te aanvaarden.

 

Weer een paar dagen later. Ik voel zin om te gaan zwemmen. Ik spring in mijn verbeelding in het water, bij mijn krokodil. Ik voel me nog heel onwennig. Ik weet niet wat het beeld betekent, maar het voelt alsof ik mijn angst heb overwonnen en de krokodil ben gevolgd

 

Ik heb last van mijn nek en schouder. Plots komt het beeld van de krokodil op mijn netvlies. Hij draait zich om en drijft zalig met zijn rug op het water. Ik hou me vast aan de krokodil en voel me wonderlijk gesteund. Ik voel me sindsdien meer ontspannen.

 

Ik droom van de krokodil, dat ik er een geheel mee vorm. Ik voel me fijn, geborgen, stevig. Ik zit in een eivorm, beschermd door een regenboog. Het voelt alsof ik me met mijn oerkracht verbind. Ik merk dat ik rustiger ben van binnen sinds die droom en tekening. Alsof ik er mag zijn van mezelf.

Het is raar hoe die krokodil zijn eigen leven leidt in mijn verbeelding en hoe ze als een metgezel naast me staat in mijn ontwikkeling. Ik voel me veel vrediger nu, meer een geheel. Ik weet niet precies waar alles voor staat, maar voel me gewoon gelukkig met mijn krokodil. Het is alsof het een beeld is dat ergens diep uit mijn onderbewuste is opgedoken en me van alles komt vertellen.

Caroline, maart 2021

 

[1] Informatie over de toolkit en updates zijn te vinden op www.verbeeldingstoolkit.nl. Er is ook een Engelstalige editie genaamd Imagery Toolbox, www.imagerytoolbox.com.

[2] De set van 54 symboolkaarten is een onderdeel van de Verbeeldingstoolkit 3.0 en zijn ook apart te bestellen.

Op internet zijn de symboolkaarten ook beschikbaar: www.verbeeldingstoolkit.nl/symboolkaarten.

Meer blogs