Lezing-workshop
Levenskunst en imaginatie

Module informatie

Data

Maandag 19 juni 2023
19.00- 21.30 uur

Presentatie

Jan Taal

 

Foto: Jan van der Greef

 

Levenskunst en imaginatie 

Online lezing-workshop

Imaginatie geeft niet alleen een beeld van wat mensen bezielt, het geeft mensen de kans daar op een organische en creatieve wijze invloed op uit te oefenen (Joop Krop)

Alles wat we in het leven doen wordt aangestuurd door het beeld ervan. De innerlijke beeldenwereld is het speelveld van onze drijfveren, verlangens, mogelijkheden en belemmeringen. Met imaginatie kun je leren te navigeren in die binnenwereld en toegang te krijgen tot je vitale levensbronnen. Levenskunst is je vitaliteit en creatieve vermogens gebruiken én die aanwenden in de wereld waarin je leeft.

Levenskunst is enerzijds ‘coördineren’ van alles wat je van binnenuit beïnvloedt en beroert, en is anderzijds dealen met waarmee je geconfronteerd wordt in de buitenwereld, de omstandigheden waarin je leeft, je familie, relaties en werk, de maatschappij, de tijd, je geschiedenis. In diepste zin is de externe wereld jouw eigendom, het terrein wat je gegeven is, het is als een (verborgen) deel van jezelf, het domein om jouw kwaliteiten en creatieve vermogens in te gebruiken.

De eerste stap is het leren kennen van je binnenwereld. Imaginatie is daar een hele goede methode voor. De stap daarna is dat wat er in je leeft te gaan coördineren, zodanig dat wat erin je van binnen zit op een evenwichtige manier plek en expressie krijgt, ook daar is imaginatie een voortreffelijke methode voor. Zodra er een stevig middelpunt komt in jezelf kunnen je talenten en creatieve vermogens tot wasdom komen.

Net zoals er in ons zonnestelsel de zon is die ons leven geeft, zo zit erin ieder van ons een bron van zelfversterking en verwerkelijking. Dit is ook te vergelijken met de wortels en de stam van een boom waaruit takken, bladeren en vruchten blijven groeien als ze de kans krijgen. Die vitale creatieve bron in ons is universeel van aard. Het is onze diepe verbinding met alles wat bestaat, van de ander tot en met elke steen en waterdruppel, maar dat is een geheim.

Het opschonen van blokkades of remmingen is vanzelfsprekend een essentieel onderdeel in het proces dat het ‘coördineren van jezelf’ is. Je talenten en creativiteit toepassen in het leven van alledag in de externe wereld is de laatste stap in het imaginatieproces, levenskunst in de praktijk van het leven.

Over imaginatie

Het beeldend vermogen is niet iets wat aangeleerd is, we hebben het allemaal, het is aangeboren. Een nog mooier woord is ‘ingeschapen’. Verbeelden is immers wat de mens voortdurend doet, net als ademen, het is een kernfunctie van de psyche en bepaalt ons gedrag en beleving continu.
Elke actie, elke nieuwe ontwikkeling wordt aangestuurd door het beeld ervan. Reclamemakers, beïnvloeders op elk gebied en goede leraren gebruiken het voortdurend. Met imaginatie kan je bewust je beeldend vermogen gaan gebruiken, voor je ontwikkeling en voor het zin en richting geven aan je leven.

In deze online lezing-workshop voert Jan Taal je via prehistorie, neuropsychologie en imaginatie-belevenissen van mensen in de 21ste eeuw naar de drie stadia van imaginatie. In het belangrijke tweede deel van de workshop word je uitgenodigd om het zelf te gaan ervaren.

Tijdens dit workshop gedeelte wordt er verschillende stappen met imaginatie ondernomen, er zal uitwisseling zijn met andere deelnemers en bespreking en discussie met de workshopleider.

Bestemd voor zowel iedere belangstellende als ook voor professionals in coaching en therapie.

Meer weten? Lees het artikel De drie stadia van imaginatie.

Wil je alvast wat doen met imaginatie? Doe de online imaginatie tool Versterk jezelf in tijden van onzekerheid of angst.

Datum en tijd

Maandag 19 juni 2023 19.00 – 21.30 uur

Online

Kosten €20,-
Minderdraagkrachtigen: €10,-

Deze cursus-activiteit is vrijgesteld van BTW.

Inschrijven

Inschrijven voor deze lezing-workshop doet u door ons een email te sturen met uw naam, adres, email en telefoongegevens (voor elke deelnemer die u inschrijft): mariannemartens@imaginatie.nl