News

Symposium Versterken van draag- en veerkracht bij kanker en chronische ziekte met verbeelding, zang en creativiteit

Ter gelegenheid van de nieuwe, verrijkte Verbeeldingstoolkit 3.0

Vrijdag 15 september 2017, CREA Amsterdam

Inschrijven

Verbeelding en creatieve expressie voor draag- en veerkracht
Sinds mensenheugenis worden verbeelding en creativiteit benut voor therapeutische en zingevende doeleinden. Ze bieden een ‘non-verbale stem’, een medium voor het irrationele zelf, waarmee recht wordt gedaan aan wat van binnen leeft en toegang wordt gegeven tot nieuwe mogelijkheden.
Bij kanker en andere chronische ziekte kunnen verbeelding en creatieve expressie van grote waarde zijn om het emotionele en psychische evenwicht dat kwijt was, te hervinden of opnieuw op te bouwen. Hedendaags neuropsychologisch onderzoek bevestigt de centrale rol die de verbeelding speelt bij het ontwikkelen van vaardigheden en het reguleren van emoties. Ook het alom aanwezige placebo-effect toont het belang van de verbeelding voor het welzijn van mensen. Lees meer in het artikel Imaginatie en creatieve expressie bij kanker in Tijdschrift Positieve Psychologie, 2016.

Tijdens het symposium wordt de kracht van verbeelding en expressie van verschillende kanten belicht. De sprekers laten aan de hand van diverse thema’s zien wat het effect op draag- en veerkracht kan zijn. Daarnaast wordt de nieuwe – verrijkte – editie van de Verbeeldingstoolkit gepresenteerd. Deze toolkit maakt de verbeelding op een laagdrempelige wijze beschikbaar. Het bevat een breed scala aan verbeeldingsoefeningen en materialen die tot doel hebben de zelfversterkende vermogens te mobiliseren, voor verwerking, ondersteuning en zingeving. De nieuwe versie is doorontwikkeld mede op grond van het pilot-onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek.

Het symposium heeft ook een première. De film Zingen voor je Leven, waarin lotgenoten bij kanker zingen voor lotgenoten, wordt voor het eerst vertoond! Zie de trailer

Een gevarieerd programma, waar wij u graag voor uitnodigen.

Programma

10.00 Opening door de dagvoorzitter
Dr. Sylvia Dermout, gynaecoloog en oud-voorzitter stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.

10.05 De oorsprong van verbeelding en creativiteit
Drs. Jan Taal, gz-psycholoog, directeur School voor Imaginatie, ontwikkelaar van de Verbeeldingstoolkit.

10.25 Resilience: on bouncing back
Dr. Piero Ferrucci, auteur, psychotherapeut en filosoof, specialist op het gebied van veerkracht, zingeving en transpersoonlijke psychologie, Florence, Italië.
An overview of what we know about resilience, plus a few puzzling thoughts.

11.15 Pauze

11.40 Aangeraakt door een Engel
Animatiefilm van Beatrijs Hulskes, ‘il Luster Films.
Eerste Prijs Viareggio Film Festival.

11.55 Het project Zingen voor je Leven: ontstaan, inrichting en voortgang
Patricia Deiters-Rahusen MLitt, coach en trainer, Praktijk voor Imaginatie & de Mat, oud-voorzitter stichting Kanker in Beeld.

12.10 Premiere film ‘Zingen voor je Leven
Een film van Marco Sweering en Jan Taal met medewerking van vijf koren van stichting Kanker in Beeld uit verschillende delen van Nederland. Trailer

12.40 Optreden koor Zingen voor je Leven Amsterdam
Anne-Marie Blink, dirigent.

12.50 Lunch

13.50 Vaktherapieën in de oncologische zorg
Een film van Kenvak, de Nederlandse Vereniging voor Muziek Therapie en de Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie.

14.00 Beeldende therapie in het ziekenhuis
Jacob Taekema, Vaktherapeut beeldend, Medisch Centrum Leeuwarden.

14.20 Je dromen leven : creativiteit, levensgeluk . . . en polio
Prof. dr. Jan van der Greef, hoogleraar Analytical BioSciences aan de Universiteit van Leiden en voormalig Principal Scientist TNO.

15.00 Pauze

15.25 Presentatie van de nieuwe verrijkte Verbeeldingstoolkit 3.0 voor draag- en veerkracht, met interactief gedeelte
Drs. Jan Taal.

16.25 Borrel

Accreditaties

Accreditaties zijn toegekend bij:

  • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals – 5 punten
  • Verpleegkundigen Specialisten Register – 5 punten
  • ELP herregistratie (Eerstelijnspsychologie NIP) – 4,5 punten
  • Registerplein Vrije Ruimte Maatschappelijk werk – 1 punt
  • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPT) – 2 punten
  • Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) – 1 punt
  • Register Vaktherapie (FVB) – 5 punten
  • NVPA

Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SNRO) is nog in aanvraag.

Locatie: CREA
Nieuwe Achtergracht 170
1018 WV Amsterdam

Routebeschrijving

Vanaf Station Amstel is CREA te bereiken in 8 minuten. Vanaf het Centraal Station in 12 minuten. CREA bevindt zich op enkele minuten loopafstand van het Metrostation Weesperplein.

Kosten
Inclusief inschrijving, koffie, thee, lunch en borrel.

Tarief
€120,00

Er is een combinatiedeal met het Seminar ‘The Wonderful World of Symbols’ met Piero Ferrucci op 16 september 2017.

Tarief combinatiedeal (Symposium + Seminar)
€225,00

Voor vrijwilligers van IPSO-inloophuizen en hospicen en studenten (universiteit of hogeschool) is er een aantal deelnemersplaatsen beschikbaar voor een gereduceerde prijs: € 47,50 (maximaal twee personen per inloophuis en hospice en zolang de voorraad strekt). N.B. Deze gereduceerde prijs geldt niet voor professionals.

Stuur ons een email als u als vrijwilliger in aanmerking wilt komen voor de gereduceerde prijs: mariannemartens@imaginatie.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres en in welk inloophuis of hospice u werkzaam bent.

Studenten: ook voor studenten van hogeschool of universiteit is er een aantal deelnemersplaatsen beschikbaar voor een gereduceerde prijs: € 47,50 (op vertoon van collegekaart). Stuur ons een email (met een kopie van uw collegekaart) als u hiervoor in aanmerking wilt komen: mariannemartens@imaginatie.nl.

Minder-draagkrachtigen kunnen een beroep doen op het Steunfonds. Een aanvraag hiertoe kunt u vooraf aan uw inschrijving indienen via email: mariannemartens@imaginatie.nl

Vrijstelling van BTW
. De School voor Imaginatie is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs van de overheid. Er wordt derhalve geen BTW in rekening gebracht.

Annulering

U kunt uw deelname tot 15 augustus 2017 per email annuleren. De administratiekosten van inschrijving en annulering voor het symposium bedragen €25. Na uw annulering krijgt u het cursusgeld, verminderd met €25 administratiekosten, teruggestort.
Na 15 augustus 2017 is teruggave van cursusgeld niet meer mogelijk. U kunt iemand anders uw deelnemersplaats laten innemen door ons per email de naam en het emailadres van de persoon in kwestie toe te sturen.

Inschrijven

Aanschaf Verbeeldingstoolkit 3.0: op het symposium en via onze webwinkel vanaf 15 september 2017 via www.verbeeldingstoolkit.nl

Algemene reglement, voorwaarden en procedures