Review

Ik ben de Amsterdam School voor Imaginatie ontzettend dankbaar voor het bijzonder leerrijk traject dat ik achter de rug heb. Ik heb de leergang Imaginatie gevolgd en ben nu bezig met het supervisietraject. Ik heb ontzettend veel geleerd, als mens en als professional.
Als mens leerde ik omgaan met mijn innerlijke binnenwereld, ik heb diverse blokkades waar ik al jaren mee worstelde overwonnen dankzij de diverse imaginatieoefeningen. Zo is mijn zelfvertrouwen als hulpverlener enorm gegroeid, mijn speelse kant werd aangewakkerd en mijn natuurlijk creatief vermogen aangeboord. Ik kan nu zelf gebruik maken van innerlijke bronnen dankzij de boeiende imaginaties.

Ik ben ook veel beter geworden in het begeleiden van mensen: ik weet hoe ik moet omgaan met het duale proces, met dat wat de cliënt in mijn binnenwereld weerspiegelt, en van daaruit kan ik met een open, niet-veroordelende blik de ander ontvangen met zijn imaginaire beelden.
Ik heb geleerd om mezelf en anderen te begeleiden via beelden. En dat is ontzettend sterk, het is alsof je onder de oppervlakte duikt en op een dieper niveau werkt. Je gaat ook voorbij het denken, en komt in het voelen terecht. Beelden vertellen ontzettend veel meer dan woorden. Ze hebben ook een holistische, zelfherstellende werking, ze om-vatten. Wat je niet uitgedrukt krijgt in woorden, kan je uitdrukken in een beeld.

Het was een fantastische innerlijke route deze twee jaar. Ik leerde ook veel bij op gebied van geduld: ik leerde geduldig wachten, geduldig een beeld laten groeien, geduldig een beeld zijn verhaal laten vertellen, geduldig contact maken, geduldig aanwezig laten zijn en volume laten aannemen.
Ik ben vast van plan om nog eens opnieuw een training te volgen als heropfrissing. Ook de supervisies die de Amsterdam School voor Imaginatie aanbiedt zijn enorm waardevol!
Het beeld dat bij mijn heel traject past is dat van een boom, mijn levensboom is gegroeid en verder vertakt. Dank je wel hiervoor!

Nancy Vandenberghe
Klinisch orthopedagoge, schrijf- en beeldtherapeute
www.de-wijze-toekan.com
juni 2023

Meer blogs